El Pati Actiu de l’escola Martínez Valls d’Ontinyent

La comunitat educativa de l’escola Martínez Valls d’Ontinyent del País Valencià dóna un pas més enllà de la co-creació dels seus espais. En tots els passos donats, infants, mestres, families i Ajuntament, van trobant formes pel compromís en la cooperació, plantejant noves comissions per fer possibles les demandes que tots han expressat.  La comissió de Pati Actiu, des de l’inici del curs 2016-17 ha plantejat, escrit i publicat el seu projecte. S’han fet molts i diferents accions que han fet possible la participació activa, adequant i ampliant en cada moment les aportacions de tècnics especialitzats, formacions, visites a altres escoles, etc.

Com diuen en el seu projecte:
“En definitiva, es tracta de millores que no són merament estètiques, no només busquem espais físics bonics, amables… sinó que tenen darrere una ferma intencionalitat educativa: socialització, psicomotricitat, resolució de conflictes, creativitat, llibertat, exploració, experimentació, autonomia, seguretat… que reflecteixen les idees, les actituds, la moralitat, les creences de les persones. Volem ambients que afavoreixen moure’s, conviure, la creativitat, l’art, la plàstica, la creació…”

Documentació sobre el seu procés:

Del Dijous 2 al dissabte 4 de febrer de 2017 vam compartir amb ells l’inici de l’organització de les comissions que treballaran en la transformació dels espais.

Una petita mostra de la visita i dels dies viscuts a l’escola. Realment trepitjant, escoltant, olorant, els espais és quan veus les petites coses que amb noves mirades pots transformar. Comprovar la gran riquesa dels espais plens de natura. Una natura, un escenari obert amb noves possibilitats.

Una part molt important van ser tots els moments que vàrem escoltar els infants, recollint les seves elaborades propostes. Treballs dels seus pensaments i desitjos de cada grup. Dos dies que els infants ens han mostrat els seus sabers i les demandes que no estan escrites, aquelles que hem pogut llegir en els seus jocs.

Els nens i les nenes quan van veure l’exposició dels seus treballs deien –començam els canvis! La combinació d’estar amb els mestres, amb les famílies, amb els infants és com fer un màster per  inspirar-nos i trobar respostes senzilles per ambientar i donar valor a allò que va passant i que de vegades és invisible als ulls. Posar en comú el gran treball que havia elaborat la comissió del PATI ACTIU va ser enriquidor i una gran força per presentar-lo a totes les families de l’escola i trobar nous aliats.

En aquests dies vàrem poder viure i participar en la xerrada al teatre Echegaray d’Ontinyent, la trobada oberta a altres comunitats i municipis organitzada per l’escola, l’Escola de Pares i Mares d’Ontinyent i  l’Ajuntament de la ciutat, va ser una finestra oberta que ens ha permès constatar el gran interès que hi ha a alguns municipis del País Valencià per prendre consciència de com habitar aquests espais amb harmonia amb la natura, amb l’esport, sense conflictivitat, convivint amb creativitat i donant resposta a les activitats i als interessos dels infants.

Dissabte 4 de febrer, en una exposició i en un acte obert a tothom, els mestres i les famílies van exposar tot el que s’havia fet, com continuar treballant i la constitució de les comissions de treball: comunicació, disseny, economia, jardineria, manteniment i materials. Petits i grans, entorn d’una paella, vam celebrar tot el camí recorregut per continuar fent possible el treball comunitari.

Video UNA SETMANA MOLT ESPECIAL sobre els esdeveniments d’aquests dies.

Una setmana plena de diàlegs entorn dels somnis que es van fent realitat. Diàlegs  lents que ens donen eines per anar organitzant  els espais amables, acollidors, naturals, senzills, amb criteris de sostenibilitat, on els infants siguin els protagonistes dels seus aprenentatges. Espais de convivència, de relacions, de vida, entre el dins i el fora.

Gràcies per donar-nos l’oportunitat de compartir tants sabers!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.