Escola Bressol Municipal L’Alzina de Santa Eulàlia de Ronçana

L’espai que afavoreix el canvi pedagògic 

¿Quina és la filosofia, els valors, els recursos que aquest espai ens fa replantejar?
El juny de 2015, algunes mestres de l’Escola bressol l’Alzina de Santa Eulàlia de Ronçana van assistir a la conferència: Els espais exteriors com a espais educatius, organitzada pel CRP del Vallès Oriental IV que vam fer a Lliçà d’Amunt. A partir d’aquesta trobada, l’escola ens demana el nostre acompanyament per a la transformació del pati de l’escola.

L’escola a Facebook

Abans de la transformació:

Després de la transformació:

Durant el curs 2015-16 anem a la seva escola per conèixer el pati i les seves intencions de cara al seu procés de transformació. Hi dediquem tres sessions de treball en les que anem raonant diferents possibilitats i també coneixem les persones responsables de l’Ajuntament i la seva voluntat de tirar endavant el projecte.

Planificar els diferents nuclis de vida de forma senzilla, sostenible que doni resposta a les necessitats dels infants. Cal pensar l’espai amb zones diferenciades, delimitacions,  i equipar-lo amb més vegetació, materials com bancs, taules, espais per reordenar els diferents materials que utilitzen en cada zona. Volem que els infants es distribueixin espontàniament. Que puguin ser vists des de tots els punts on es trobin per observar i acompanyar les seves descobertes en el seu propi joc.

Volem treure les tanques dels corralets: autogestió, i pels més petits espais acollidors, evitant les mogudes dels més grans però que donin possibilitats de ser oberts per anar conquistant reptes i la convivència dels petits i grans des del respecte. Cal però definir els espais que acolliran les diferents propostes a partir de les que els infants puguin jugar lliurement.

Algunes imatges de les primeres observacions:

VIDEO: El pati de l’EBM l’Alzina de Santa Eulàlia de Ronçana abans de la seva transformació

Algunes reflexions de l’equip de mestres

Al principis del curs següent 2016-17, el CRP els concedeix una formació per poder fer un pas més: elaborar el disseny junt amb altres escoles bressol. Nosaltres, donant continuïtat al que havíem fet prèviament, vam proposar com a formadora a Inara Hasanova, arquitecta paisatgista amb la que estem compartint moltes experiències. Durant el primer trimestre, amb ella les idees van començar a prendre forma en els plànols i es comencen a insinuar físicament en el traç a terra i les alineacions d’objectes. El disseny de camins, delimitant espais amb terra i herba tapissera. Imaginant recorreguts que afavoreixen la descoberta del conjunt de l’espai. Comunicant unes zones amb altres. Projectant diferents desnivells o muntanyetes. Creant cabanes naturals aprofitant les canyes de bambú…

Han gaudit dibuixant directament al terra amb els materials que tenien a l’abast:

Disposar d’un disseny concret, ben formulat, facilita que l’Ajuntament encarregui l’execució del projecte i després de les vacances nadalenques comença el procés de transformació:

Una primera fase d’actuació: s’ha suprimit la tanca central que dividia el pati en dues parts. Davant la passarel·la que hi ha davant del pati de l’escola primària s’ha generat un petita plataforma encerclada per un desnivell cobert d’herba. S’han creat dues muntanyetes també cobertes d’herba. S’ha creat un sorral encerclat per grans troncs verticals i còdols. La zona de la sortida de les estances dels nadons s’ha delimitat amb arbustos. En aquesta primera fase queda planificat l’espai, un dibuix que convida a anar fent i observant els infants i que amb el seu manteniment aniran fent créixer.

És un canvi que modifica totalment les propostes educatives. Com diu Peny Ritscher, el canvi ajuda a pensar.

Els treballs, duts a terme per l’empresa Jardipí S.L. durant 1 setmana, han tingut un cost de 7.936,39 euros i han estat pagats íntegrament per l’Ajuntament. Notícia a la web de l’Ajuntament: L’escola bressol municipal l’Alzina finalitza les obres de transformació del seu pati.

Com ja s’ha esmentat, els diferents espais de vida de l’escola han de ser el reflex del plantejament del projecte educatiu. Un projecte educatiu viu perquè al seu voltant passen coses que l’equip de professionals acull, analitza, valora, i si es el cas, incorpora al projecte del centre.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.