EL PATI, ESPAI EN TRANSFORMACIÓ

Som convidats al Debat de la comunitat educativa del districte de l’Eixample de Barcelona, Mariana Morales de Reinventando patios , Pitu Fernandez i Carme Cols, del Safareig i Inara Hasanova, paisatgista que col.labora estretament en la formació de moltes escoles.

 

El pati escolar: un espai en transformació. Mariana Morales Lobo @MarianaMorale19, @reinventandopatio, es.linkedin.com/in/marianamoraleslobo
Contingut de la presentació
La naturalesa del nen és jugar. Quina idea tenim sobre què és un nen/nena? Quelcom que s’ha de protegir? Quelcom que s’ha de vigilar per tal que no es faci mal? Quelcom que s’ha de preparar per a la vida? Algú que no és capaç de tenir normes per si mateix? Quina idea diem que tenim de la infància?
Temps de creixement, de descoberta, de curiositat, d’aprenentatge.
Què hauriem de trobar en un pati escolar?
– Elements fixos: Naturalesa – Ombra – Refugi – Moviments 3D – Seients – Ratios – Ambients
– Element solts / Elements provocatius
– Món adult: Personal de l’escola, Administracions, Famílies
Trobareu també aquesta presentació a Facebook! Grup Reinventando Patios

Presentacions de Carme Cols i Pitu Fernàndez de elnousafareig.org
Som aquí representant moltes comunitats educatives, compartint els seus processos. Amb elles podem captar tot el que passa quan es transformen espais col·lectivament, implicats en un procés educatiu en coherència amb un concepte de nen, d’escola i de comunitat. Experiències, camins oberts on cadascú fa el seu propi recorregut des de la corresponsabilització. No hi ha receptes, ni guies preparatòries. Cada escola construeix el seu procés. Sovint ens trobem en realitats tant diverses, que plantegen nous reptes per construir els procesos de transformació. Us deixem dos PDF per iniciar debats:

 El pati, espai en transformació  Algunes transformacions

Això que veurem pot semblar una cosa fàcil. Però no es fa amb una vareta màgica, es fa possible amb un procés de canvis i de reflexió amb debats profunds compartits per la comunitat educativa que van més enllà del disseny d’un espai.

Inara Hasanova, arquitecta paisatgista de landshaft.es
Com a paisatgista, voldria compartir amb els professionals d’educació, autoritats i els arquitectes involucrats en transformacions dels patis, la meva visió del pati escolar com a recuperació del paisatge natural pre-existent. Un pati on el relleu i la vegetació són materials clau que construeixen els escenaris necessaris per al joc lliure i l’aprenentatge experimental. Un pati en el qual la Natura suavitza conflictes i convida a la reflexió i la creativitat. Un pati democràtic on tothom se sent a gust i tots troben el seu espai vital.

A aquells que us enfronteu als problemes de superfícies pavimentades, impermeables, dures i caloroses, voldria transmetre aquest missatge: qualsevol problema que sembla irresoluble se soluciona amb la inventiva, sentit comú i treballant en comunitat. ¡Evitem solucionar els problemes de ciment amb més ciment!

Ha estat un debat ric, ple d’intervencions, amb molts participants actius. Ens va semblar que hi havia moltes ganes de fer coses, moltes ganes de canvi. Va ser molt interessant que hi hagués autoritats municipals, mestres, arquitectes, professionals implicats en la recerca d’una nova cultura sobre els patis escolars. Com sempre ens va faltar temps, però ens van dir que hi haurà nous debats!

Gràcies per anar creixent en xarxa!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.