La Xarxa en acció: Repensem l’espai a l’aire lliure. Inici del grup de treball

Adequar els espais exteriors de les escoles no és una moda, és una necessitat

Com us podeu imaginar estem treballant pensant amb vosaltres i els vostres espais exteriors.

El curs passat varem compartir amb moltes escoles i persones els seus interessos i necessitats. Estan preocupades pel que passa en els seus patis. Hi ha una sèrie de reptes que volen abordar: el bullying, les baralles, la monotonia d’un espai que afavoreix el moviment i l’agitació, l’absència de verd, d’ombra, de propostes diversificades que fan que, amb els més grans, la pràctica dels esports sigui l’única proposta. Demandes que ens arriben de famílies, una o vàries mestres, de l’equip directiu o d’un ajuntament.

El curs 2015-2016 vàrem estar en els seminaris de medi ambient de l’Hospitalet, de Cornellà de Llobregat, de Lleida i de Castellar del Vallès on es vol iniciar una nova manera de potenciar espais verds més enllà dels horts. Vàrem viatjar a Almudévar (Huesca), a València i a Castelló de la Plana. També a la ciutat italiana de Bolonya on el seu ajuntament organitza un congrés anual sobre els espais exteriors de les seves escoles. Vàrem fer els cursos de tardor, hivern i la jornada de l’escola de estiu de Rosa Sensat amb les escoles bressol municipals Els Belluguets de Palafrugell, Xiquets i Xiquetes i Tabalets de Valls i amb l’escola pública d’infantil i primària Josep Gras de Sant Llorenç Savall. Hem acollit demandes que estem acompanyant des de fa molts anys i altres de primers contactes, també hem de dir que per manca de disponibilitat no hem pogut atendre-les totes.

Rebre noticies com les de l’escola pública d’infantil i primària “La Vitxeta” de Reus, que finalment ha aconseguit els permisos necessaris de totes les administracions per iniciar el seu projecte, ens ajudat a constatar la importància d’aconseguir la complicitat de tota la comunitat educativa. Com ja hem publicat en aquest bloc, hi ha una llarga llista d’escoles públiques, concertades, lliures, etc. de totes les etapes educatives que van fent canvis i en les que hem estat presents real i virtualment. Amb elles estem compartint moltes experiències, cadascuna amb les seves característiques i la seva singularitat. Compartim i anem aprenent constantment.

Hem conegut persones singulars que ens trobem pel camí, la Clara de Tierra en las manos i la Yessica de Rejuega que han publicat moltes coses en el seu bloc. Per conèixer el que fem, ens han acompanyat a les visites periodistes com Jaume Carbonell, Heike Freire o Raquel Font. També joves estudiants que troben en nosaltres moltes fonts d’informació sobre el replantejament educatiu d’aquest espai bastant ignorat en els seus plans d’estudi.

Hem trobat molta complicitat amb persones i professionals: jardiners que ja estan acollint un nou concepte de jardí i de treball comunitari, constructors de material o mobiliari exterior, naturalistes experts en flora i fauna, també arquitectes paisatgistes interessats en el tema que ens estan ajudant facilitant els seus coneixements a la comunitat per fer-los possibles i viables als espais exteriors de les escoles. Aquesta complicitat ens esperona a fer la proposta que més avall trobareu.

Ara podem dir en veu alta que estem treballant en xarxa i en l’acció anem construint el concepte educatiu del què i el com organitzem l’espai interior i exterior. Habitant, escoltant els infants, les famílies i els mestres en la transformació constant, abordant els diferents reptes educatius i caminant junts amb la definició de criteris, valors i apropant-nos al coneixement d’aspectes arquitectònics, mobiliari, vegetació. D’això en sabem poc però trobem grans aportacions quan es dóna valor a la dimensió comunitària i apareix tota una riquesa de sabers i recursos que ens ajuden en un procés de construcció conjunta. Avancem construint criteris d’economia, senzillesa, confort, funcionalitat, sostenibilitat, estètica… Criteris coherents amb un plantejament pedagògic. Dissenyar l’espai en zones diferenciades, delimitacions, plantes, sorrals, camins, desnivells, terres…

Ara començarem un nou curs en el que ens proposem crear un grup de treball que ens permeti:
• Trobar-nos gent interessada en compartir i conèixer processos de transformació de pati a jardí com espai educatiu.
• Trobar recursos i motivacions per iniciar o continuar un projecte educatiu on puguem defensar la salut, el benestar, els aprenentatges…
• Parlar de les característiques i necessitats de la comunitat educativa i com gestionar dinàmiques de grup positives.
• Intercanviar coneixements sobre plantes, construccions, jocs, paviments, cabanes, sorrals, mobiliari, etc.
• Reflexionar sobre l’educació  del risc, del perill, de l’homologació dels materials.

El grup ja està en marxa, si hi esteu interessats/des en participar-hi, ens ho podeu comunicar al correu jfernanq@xtec.cat comentant el vostre interès i compromís. Llavors ens posarem en contacte amb vosaltres amb més informació.

Cliqueu aquí per veure la situació del grup el setembre de 2018


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.