Grup de treball “Com està el pati? Xarxa en acció pels espais exteriors de les escoles”

Des de l’any 2016 al 2018, hem treballat amb el grup: Com està el pati? xarxa en acció pels espais exteriors de les escoles en l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Ho anunciàvem el 22 Agost, 2016  en el nostre bloc.

Ha estat una plataforma integrada per diferents professionals: mestres, mares, pares, jardiners, viveristes, biòlegs, antropòleg, arquitectes, tècnics municipals, estudiants, gent del lleure, interessats en la recerca de la transformació i conservació d’uns espais exteriors més naturals i habitables a les escoles. Defensant la salut, el benestar, els aprenentatges de les relacions, l’observació, els sentits, la creativitat, la ciència, les emocions… trobant el sentit del perquè cal una nova mirada d’aquests espais tant oblidats. Un treball engrescador i apassionant que hem pogut compartir més de 70 persones principalment de Catalunya i també del País Valencià, Aragó, Cantàbria i Andalusia.

El fet de trobar-nos representants d’una gran diversitat de professions i de territoris ens ha permès disposar i compartir diferents sabers per fer possible la presa de consciència de la complexitat dels temes que anàvem aprofundint. Trobant camins, recursos, intercanvis i moltes preguntes sobre els reptes dels espais dins, fora, com espais útils, sostenibles, pràctics, amb criteris educatius.
Hem viscut processos de transformació en comunitat des de les vessants pedagògica i tècnica. Parlant i encarant temes des de l’observació amb els infants i els seus jocs. Com l’educació de l’autonomia de l’infant, en la seva conquesta dels espais, els materials i els seus temps. Hem tractat i hem trobat solucions per educar diferenciant el risc i el perill. Hem trobat moltes maneres de trobar complicitats amb el tema de l’homologació dels materials i del conjunt de propostes que es realitzin en els espais de l’escola. Conèixer i aclarir els aspectes legislatius i normatius i les responsabilitats de les diferents administracions, reconeixent les característiques i necessitats de les comunitats educatives.
Som molts i moltes les escoles que han participat en aquesta recerca que ha anat creixent des de molts àmbits amb persones que han participat i aportat noves mirades, canvis d’actitud, reflexions. Que ens han permès disposar de molta informació.
El treball d’aquests anys ha obert tota una consciència i una necessitat de contemplar els espais exteriors amb la mateixa intenció que organitzem i adeqüem els espais interiors. Els espais són un reflex del que hi pot passar, i donen una identitat al centre i al seu entorn. L’espai exterior ofereix una primera imatge de l’escola i tramet sensacions de benestar que conviden a habitar-lo més enllà de l’hora del pati.
La vessant més motivadora per part nostra ha estat trobar la complicitat de tots els membres de la comunitat educativa. Realitzar formació i accions conjuntes. L’art, la creativitat, el coneixement biològic de les plantes, dels animals, sortir i reconèixer el nostre territori. Formació que molts dels membres del grup ja van impartint. Si mirem els programes dels cursos de les escoles d’estiu d’arreu, ha estat un tema present i en molts llocs duts a terme per membres del grup. També estem fent un treball d’acompanyament a moltes escoles bressol, infantil, primària i secundaria. Us anirem informant a través de les xarxes i d’un bloc propi del grup que esperem aparegui aquest any.
Un treball que ens demana continuar.
El nou curs 2018-2019 tindrem la primera trobada a l’escola bressol Municipal “Xiquets i Xiquetes“ de Valls. En aquesta trobada ens plantejarem com ens organitzem per donar difusió a tot el treball que hem anat recopilant durant aquests anys.

Per acabar, us deixem la invitació a participar en dues activitats, un curs i un taller de tardor 2018 de Rosa Sensat:

Racons i ambients a l’espai exterior. Com construir-los? A càrrec d’Inara Hasanova    Inscripció
Com estructurar l’espai exterior de l’escola per tal que sigui natural i educatiu? Com construir diferents ambients naturals que convidin al joc lliure, a la descoberta i als aprenentatges?
Aprendrem a dissenyar i a construir diferents tipus de cabanes, desnivells, sorrals i altres propostes i racons per al jardí de l’escola.

Normativa vigent a l’espai exterior de les nostres escoles A càrrec de Xavi Rodríguez    Inscripció
El taller té com a objectiu conèixer el marc legal a tenir en compte quan intervenim a l’espai exterior de les nostres escoles. Davant d’un cert buit legal administratiu i sota l’empara d’una normativa europea, és important assumir els riscos i responsabilitats davant l’imparable procés de transformació que estem duent a terme als nostres patis.

Us desitgem una entrada al nou curs 2018-2019 amb molta energia positiva! Gràcies a totes les persones que han fet possible aquests dos anys de treball i recerca.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.