El jardí a la vida quotidiana: EBM “Els Tabalets” i “Xiquets i Xiquetes” de Valls

L’observació ens acompanya a sortir d’un un món ple de plàstic, amb aules tancades, amb mil propostes de joguines estructurades. La reflexió, un món poc creatiu, repetitiu i estressant, ens fa pensar en noves propostes. Avui, gairebé desprès de deu anys, hem vençut molt reptes creant escenaris verds, “el jardí de l’escola”, retornant la natura als infants.

El jardí de l’escola és un indret on els infants poden actuar lliurement i autònomament, estimulats per les propostes que els ofereix l’entorn. Propostes i distribució dels espais que proporcionen la seguretat necessària per actuar i compartir experiències, sense necessitat de la intervenció constant i directa d’un adult. Un indret viu, alegre, on a tota hora se sent la remor del joc de les criatures i de la vida d’aquest lloc.

La vegetació, els diferents tipus de terra i el relleu del terreny són elements que permeten crear i preveure zones que afavoreixin el joc i algunes de les activitats de diferents tipus que interessen i necessiten els infants: jocs i experimentació amb aigua, sorra, terra… jocs i activitats de moviment, observació de l’entorn… espais on dibuixar, pintar, parlar… Espais on es pugui donar el menjar o el berenar. Fons per beure aigua. Espais amb aigua i lavabos per a la higiene, que facilitin els desplaçaments i l’autonomia dels infants. Espais per guardar les eines per cuidar el jardí.

Les plantes, jardineres, bancs, taules, llocs per seure, a més de ser agradables, donen forma a l’espai, delimiten, divideixen, són punts de referència estables. Les jardineres ofereixen moltes possibilitats per delimitar i alhora donen llibertat. Ben pensades, poden servir per al conreu d’hortalisses. Gràcies a la seva alçada i amplada resulten un hort fàcil de cultivar per als infants i per als avis. Les jardineres amb rodes en faciliten la redistribució segons les necessitats de cada moment.

EL PROCÉS DE TRANSFORMACIÓ DE LES DUES ESCOLES (veure powerpoint)

Una proposta per repensar l’espai exterior a l’escola, partint de l’experiència i el camí que han seguit els equips de les escoles bressol de Valls EBM Els Tabalets i EBM Xiquets i Xiquetes. Transformar per oferir un espai amable, farcit de verd, ric en estímuls i reptes. Un procés que es va definint en el plantejament del projecte educatiu de l’escola.

Escenaris pensats per ser habitats i viscuts amb la complicitat de tota la comunitat educativa.

Vídeo Moments quotidians. Com s’organitzen els infants? Espai pensat i organitzat, provocador de situacions EBM xiquets i Xiquetes de valls. Abril 2017.

L’ENTORN I EL MATERIAL NATURAL A LES MANS DELS INFANTS
Mostrant dia a dia les petites històries i el seu joc, trobant allò que la ciència ja ha mostrat: els beneficis de créixer explorant el món de les relacions, el món dels sentits, el món del benestar, el món de la creativitat, el món dels records.
Explicarem i mostrarem el que passa, dia a dia, creixent embolcallats de natura.

Passegeu mirant aquest recull fet pensant en la formació que fan les mestres d’aquesta escola bressol i que obren les seves portes per compartir el debat en processos sobre els espais de dins i de fora com a lloc de vida. Podeu contactar amb elles: http://www.valls.cat/escola-bressol-municipal

Vídeo Moments compartits amb les famílies. El retrobament amb els infants i la comuniat educativa a l’EBM Els Tabalets. Juny 2015.

Hi ha riquesa, hi ha vida que expliquen històries. Podem interpretar-les? Com observem, com documentem? Què expliquen les imatges? En quin context es dona la vida d’aquestes escoles? Són ambients? Són projectes?

Una construcció efímera a l’EBM Els Tabalets. Què ho ha fet possible?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.