De pati a jardí el sentit de meravellar-nos. Escola Bressol Municipal Patufet de Guissona

El mes de setembre de 2014, en resposta a la seva petició, vam iniciar l’acompanyament de l’escola bressol municipal Patufet de Guissona. Nos ens coneixíem massa però tot el matí varem estar parlant de pedagogia i d’espais. Potser més de l’interior que de l’exterior. Això ens passa a moltes de les escoles que visitem, perquè entre el dins i el fora hi ha una estreta relació. Com podreu veure a les imatges, el passeig per l’espai interior  ens va donar molts arguments per mirar d’una altra forma l’espai exterior.

EBM Patufet Guissona 2014. Inici d’un procés from El Safareig on Vimeo.

En l’equip de mestres hi havia un sentiment global de canvi de propostes. Trobaven que era un espai magnífic rodejat de natura, tenien unes idees clares per a la seva transformació. Però ¿com començar?

Una transformació demana temps, formació. Embolcallats de reptes. Els moments més difícils són a l’inici per respondre a tants interrogants i anar trencant estereotips. Hem transformat l’espai interior introduint més materials naturals. Però, per què tenim tant de plàstic al pati? Per què els tancats? Per què separem amb tanques els infants? Quins sorrals? Quina ombra? Quina vegetació hi ha? Podran caminar descalços? Què farem si arrenquen flors? Podem pensar amb materials diferents? Com trobar materials homologats?

Podem plantejar la vida quotidiana a fora igual que dins? Els espais tenen continuïtat, parlen de les coses que s’hi viuen? Què documentem? Quin concepte d’infant, d’escola, de comunitat volem transmetre?

La nostra aportació va ser esperonar-les a trobar les seves respostes. També trobar  les complicitats necessàries amb totes les persones que formen la comunitat educativa:  L’Encís, cooperativa que gestiona l’escola, les famílies i el Municipi, per poder desenvolupar el projecte. Un camí gens fàcil però que cal recórrer per anar treballant junts trobant la coherència amb el projecte educatiu, la filosofia, els valors…

Des de lluny hem fet el seguiment de tots els passos que anaven fent i ens va alegrar moltíssim saber que l’Ajuntament va apostar implicant-se i posant-les en contacte amb l’Arnau Bujons, arquitecte que forma part de l’equip de bioconstrucció  La Casa de Palla , amb el que junts van entomar el projecte i el seu desenvolupament. Clicant a l’enllaç següent, podem llegir i palpar els valors de transformació a partir de materials de la natura i de forma col.lectiva:

proposta pati patufet guissonaCliqueu per veure el desenvolupament de tot el Projecte 

El paper dinamitzador de l’Arnau ha trobat la corresponsabilització i la cooperació. En cada acció observem  com  s’ha trobat la manera de formar  l’equip humà necessari. Recollim dos escrits que ho reflecteixen:

Paraules d’una mestra, Anna Vilaró, recollides a la xarxa:

“La realitat ha superat les expectatives i cada matí i cada tarda ens trobem amb l’Arnau, que ens guía, una colleta més o menys gran formada per famílies, voluntaris, amics, i educadores de la llar d’infants per treballar durament , però certament val la pena.”

Més aportacions d‘Ita Sánchez Castaño,

“Intentaré explicar amb poques paraules el que he sentit avui! Aquest matí cap a les 8 del matí hem marxat amb els meus dos petits cap a la Llar d’infants Municipal Patufet de Guissona a posar el nostre granet de sorra a la construcció dels sorrals. Ens hem trobat, com era d’esperar, a unes famílies i mestres fantàstiques, implicats en el projecte de pati a jardí i treballant de valent en els dos sorrals. Però no dos sorrals qualsevols… aquests estan fets de sorra, argila, palla i tres ingredients màgics…
1- estimació pel que estaven fent (brutal)
2- voluntat i ganes
3- unió i treball en equip.
Gràcies a aquests tres ingredients, els nens i nenes de la llar d’infants Patufet gaudiran d’un espai respectuós, que motivarà als infants a descobrir, a aprendre, a vèncer reptes, on podran compartir jocs, petits tresors i on podran iniciar petites històries … I que a més a més està fet amb material natural i sobretot donant continuïtat al projecte educatiu del Patufet. Arnau, equip educatiu i AMPA estem en contacte perquè això s’ha d’explicar!! “

Presentació a Manresa del projecte: DE PATI A JARDÍ, EL SENTIT DE MERAVELLAR-NOS

IMG_2281El 19 de juliol de 2016, a l’Ateneu Les Bases de Manresa, ens van convidar a la presentació d’aquest singular projecte amb la participació de tota la comunitat educativa.

Ens va impresionar la motivació amb la que tots els implicats parlaven del procés. Coincidien en el somni fet realitat que està fent possible la continuïtat del projecte.

Per a nosaltres va ser un gran plaer poder compartir experiències que mouen el cor i la ment d’una comunitat traspassant els murs de la pròpia escola per ser compartides amb un auditori que ens coneixem des de fa molt de temps. Persones il·lusionades en fer canvis als espais de dins i fora trobant respostes per fer possible el benestar dels més petits. Una aposta per crear ambients amables on grans i petits comparteixen espais i experiències. Espais que obren portes facilitant la connexió amb el món cultural i social. Una cultura viva que dóna oportunitats per estendre aquest tipus de projectes a altres etapes educatives i al món del lleure.

Amb imatges recollides des de la llunyania, i estant molt atents als seus procesos, vàrem concloure la primera trobada del cicle formatiu amb aquesta presentació que us convidem a mirar: De pati a jardí

El camí està obert, la motivació, el pensament positiu, venceran algunes dificultas i obriran nous projectes. Mirar i veure, observar i modificar si cal. Els nostres mestres són els infants, les persones i la natura!

Acabem mirant el dibuix dels seus inicis i retrobant el bloc i el Facebook de llar municipal de l’escola on hi podem trobar informació del dia a dia.

EBM Patufet Guissona 2014 (12)

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.