El Currículum obre portes

IMG_3424A finals de juliol de 2016 el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha publicat el document: Currículum i Orientacions. Educació Infantil, segon cicle.

curriculum-0-6
Cliqueu per llegir/baixar

Com a persones implicades en la recerca de les possibilitats educatives dels espais exteriors de les escoles, se’ns va demanar la nostra col·laboració en el grup de treball que l’ha elaborat i ha estat una agradable experiència participar-hi. Hem intentat aportar el que hem anat aprenent al llarg de la nostra experiència professional i darrerament en l’acompanyament de la transformació de l’espai exterior de moltes escoles.

És encoratjador veure com de forma institucional l’espai exterior comença a disposar d’un paper important en el plantejament de l’espai educatiu.

IMG_3419Esperem poder reflexionar i compartir aquest document que reflecteix la feina que fa un mestre, molts mestres, fent possible una recerca de treball en equip. Una recerca demostrada i que no pot ser aparcada per més temps.
Pot ser una eina, una força per reflexionar, amb els companys, amb els equips directius, amb la inspecció educativa, amb les families, amb les administracions. En el seu contingut hi ha implicacions per pensar i repensar conjuntament el sentit de les actuacions, la coherència de les propostes que oferim als infants i l’adequació de les metodologies emprades. Repensar els espais, els temps els materials a partir de les orientacions ens demana coherència i trobar punts que ens uneixin per fer possible l’escola del benestar, l’escola de les relacions, l’escola en la que tothom aprenem.

En el seu contingut, el document manifesta un compromís en la construcció de la qualitat

Philippe Meirieu a l'escola d'estiu de Rosa Sensat 2008
Philippe Meirieu a l’escola d’estiu de Rosa Sensat 2008

Des de la primera plana amb les paraules de Philippe Meirieu:
“Nosaltres, els adults, ens hem de fer i ens han de preocupar dues preguntes. La primera, que tots ens hem fet alguna vegada, és la pregunta de quin món deixarem als nostres infants. Sabem que tenim molt a fer perquè aquest món sigui habitable. La segona pregunta indiscutiblement important i essencial és quins infants deixem al món. Deixarem al món uns infants capaços de pensar i de reflexionar? O deixarem uns infants manipulats per una societat de consum que en farà el que voldrà?”

I a la introducció manifestant les intencions per fer-ho possible:
“Ja fa temps que molts països de la Unió Europea orienten les seves polítiques educatives a millorar la qualitat de l’atenció a la primera infància; entenen que invertir en l’etapa d’educació infantil és una garantia que actua com a factor afavoridor de l’èxit escolar i en prevenció de l’abandó escolar prematur. Una societat que vol invertir en el seu futur ha de considerar cada cop més l’educació infantil com la primera etapa, i una de les més importants del sistema educatiu, i definir-ne clarament els seus principis i objectius”

Com a comunitat educativa, ens demana a totes les persones i institucions implicades posar-hi la feina i els mitjans necessaris per a fer-ho possible. No esperem a tenir totes les condicions però si que que tenim un camí obert que ens obre les portes a fer possible un món millor.

El mes de febrer de 2017 ha aparegut a la XTEC una pàgina amb informacions i experiències sobre els espais exteriors.

 

Us convidem a presenciar la conversa que Ferran Ruíz, president del Consell Escolar de Catalunya del 2011 al 2016,  va tenir amb la periodista del diari Ara Núria Martínez en el marc de la 51a escola d’estiu de Rosa Sensat amb el títol “Imaginació i futurs educatius” que ens fa conscients de que si volem canviar alguna cosa no hem d’esperar que ens caigui del cel.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.