Amb quina sorra omplim el sorral?

IMG_6065
Sorra transportada en big-bags

Sovint rebem demandes sobre quina sorra hem de demanar per reomplir els sorrals.

És important saber que existeixen moltes varietats de sorra. Si la demanem a l’Ajuntament sense especificar el tipus que volem, sovint ens porten sorres que no són aptes per al joc dels infants ni per la seva higiene.

 

NO SÓN ADEQUADES:
La sorra comú utilitzada per a la construcció s’endureix de seguida, porta molta pols i crida més l’interès defecatiu dels animals.

El sauló és un àrid utilitzat per altres finalitats com cobrir grans superfícies dels patis, crear desnivells, etc.

SÓN ADEQUADES LES SORRES RENTADES DE RIU:
Són sorres d’un gruix màxim d’entre 1-2 mm, amb una alta retenció de la humitat i netes de llims, d’herbes i llavors de plantes no desitjades. No s’endureixen fàcilment, permeten un joc sensorial i són molt modelables. Quan s’assequen eviten la pols i problemes de contaminació de l’aire.
N’hi ha de diferents procedències. La de Santa Coloma de Farners és groguenca. La de Bellpuig és de tonalitats grises. Cada zona geogràfica té les seves característiques.

De les sorres rentades, la sorra silícica blanca, apta per sorrals zen, és també específica per a fer petits sorrals, tipus laboratori o taules d’experimentació.

COM PODEM COMPRAR LA SORRA MÉS ECONÒMICA
Recomanem als ajuntaments demanar-la a proveïdors de proximitat. Molts d’aquests proveïdors ja en tenen dels tipus que hem esmentat abans. Es pot comprar per camions, big-bags o sacs. Quanta més quantitat demanem, més econòmica serà.

COM COMPROVAR LA QUALITAT DE LA SORRA:
En una ampolla d’aigua de litre i mig, fiquem de 5 a 10 grapats de la sorra que volem analitzar. L’omplim amb 3/4 de litre d’aigua (aprox.), la sacsegem fortament i la deixem reposar unes hores. Veurem que els grans de sorra es van precipitant segons el seu gruix ordenadament, de baix a dalt i l’última capa seran els finíssims llims. Si la sorra és rentada, la capa de llims és gairebé inexistent o molt fina (fins a menys d’un centímetre). Si no ho és, la capa de llims serà molt més abundant. Surant a sobre de l’aigua hi haurà la matèria orgànica residual.


4 thoughts on “Amb quina sorra omplim el sorral?

  1. Actualment els materials reciclats porten certificat CE , no sé dir-vos si les sorres i altres àrids també, però és provable. Així us garanteixen com és i la qualitat.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s