Amb quina sorra omplim el sorral?

IMG_6065
Sorra transportada en big-bags

Sovint rebem demandes sobre quina sorra hem de demanar per reomplir els sorrals o com a material amortidor per a les caigudes en els espais on els infants es poden enfilar en estructures de més de 55 cms. d’altura.

És important saber que existeixen moltes varietats de sorra. Si l’encarreguem sense especificar el tipus que volem, ens poden portar sorres que no són aptes per al joc dels infants ni per la seva higiene.

NO SÓN ADEQUADES:
La sorra comú s’endureix de seguida perquè porta molta pols barrejada i al cap de poc temps els infants només hi poden fer forats. Les possibles defecacions dels animals, en no poder-se airejar, hi queden impregnades per manca de ventilació.

El sauló és la sorra que resulta de la descomposició del granit. Pot tenir una granulometria més grossa entre 0 i 7 mm i és utilitzat per altres finalitats com cobrir grans superfícies dels patis, crear desnivells, etc.

SÓN ADEQUADES LES SORRES RENTADES DE RIU
Són sorres d’un gruix màxim d’entre 1-2 mm, amb una alta retenció de la humitat, sanejades i netes de llims i d’herbes i llavors de plantes no desitjades. No s’endureixen fàcilment, permeten un joc sensorial i, humides, són molt modelables. Quan s’assequen eviten la pols i problemes de contaminació de l’aire. Les possibles defecacions dels animals no hi queden  retingudes i són parcialment sanejades per l’acció del vent i del sol.

COMPRAR LA SORRA
Es pot trobar en distribuïdors de sorres i graves i hem de demanar que siguin adequades per al seu ús com a material de joc infantil. Cada territori té els seus proveïdors que es poden buscar a Internet. A Catalunya n’hi ha de diferents procedències. La de Santa Coloma de Farners és groguenca. La de Bellpuig és de tonalitats grises. Cada zona geogràfica té les seves característiques.

Recomanem demanar-la a proveïdors de proximitat. Es pot comprar per camions, big-bags o sacs. Quanta més quantitat demanem, més econòmica serà.

Rebem moltes preguntes sobre si la sorra silícica és tòxica. Si és una sorra rentada no és tòxica. El problema és que és la sorra més cara i per a l’ús que hem de fer al sorral no és sostenible. Però és molt apta per sorrals zen, és també específica per a fer petits sorrals, tipus laboratori o taules d’experimentació.

COM COMPROVAR LA QUALITAT DE LA SORRA:
En una ampolla d’aigua de litre i mig, fiquem de 5 a 10 grapats de la sorra que volem analitzar. L’omplim amb 3/4 de litre d’aigua (aprox.), la sacsegem fortament i la deixem reposar unes hores. Veurem que els grans de sorra es van precipitant segons el seu gruix ordenadament, de baix a dalt i l’última capa seran els finíssims llims. Si la sorra és rentada, la capa de llims és gairebé inexistent o molt fina, de 2 a 3 mil·límetres. Si no ho és, la capa de llims serà molt més abundant. Surant a sobre de l’aigua hi haurà la matèria orgànica residual.

MANTENIMENT DE LA SORRA
Per als sorrals hi ha una normativa del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya que, encara que no és d’obligat compliment, és interessant. Es tracta de la norma NTJ-09S (sorrals en àrees de jocs infantils) que pot orientar sobre la manera de mantenir-la.

Algunes orientacions pràctiques de manteniment:

  • Les sorreres s’han de situar en llocs suficientment assolellats. El sol és un element de desinfecció important. No poden estar situades en pendents ni a prop de la part baixa d’una superfície que acull totes les aigües. No poden situar-se a prop d’un paviment dur.
  • Les sorreres han de d’estar protegides mitjançant uns elements de contenció per exemple, tanques, voreres o murets no permeables de materials poc agressius, i que, en particular, ajudin a impedir l’accés dels animals domèstics i la contenció de la sorra.
  • Cal evitar situar-les prop d’arbres i arbustos que produeixen fruits.
  • Cal tenir present la normativa de construcció seguint els passos amb els diferents materials per tenir el drenatge adequat i que la sorra no s’escoli.
  • Hi ha d’haver un nombre suficient de papereres prop de les sorreres.
  • Cal situar les sorreres en zones fàcilment accessibles per permetre el seu manteniment. En particular, l’element de contenció que les rodeja o l’àrea de joc on aquestes es troben haurà de disposar d’un accés que permeti amb facilitat el pas del material i de la maquinària de manteniment.

També podeu consultar el Decàleg de MANTENIMENT DE LA SALUBRITAT DE LES SORRERES INFANTILS elaborat per la Diputació de Barcelona.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.