La Vitxeta es mou pel pati. Escola pública d’infantil i primària de Reus

Escola La ViTXETA Reus (112)Durant dos anys, una comissió formada per famílies i mestres, no han deixat de treballar per fer possible una nova mirada dels seus espais exteriors com a espais educatius. Una mirada que ha plantejat reptes, avançant a poc a poc, per fer possible la implicació de tota la comunitat educativa. Han fet un treball intens, ens ho han mostrat deixant-nos entrar en cada moment a l’espai virtual on hem compartit el seu procés. El treball que des del seu inici es va organitzar en petites comissions per: redactar el projecte, recollir les actes de les reunions, decidir quina vegetació calia, pensar espais amb desnivells, sorrals, per buscar materials, documentació, jornades de treball, plànols i mapes, pressupostos, etc. Gestions que demanen molts nous aprenentatges de convivència, d’escolta, d’establir diàlegs amb els infants, mestres, famílies i amb l’administració.

No tot ha estat fàcil fins aconseguir la llum

Il•lusions, somnis, paraules posades sobre paper, generaven pors, diferents interpretacions i interrogants que aturaven les iniciatives. Saber i encertar quines accions i passos calia fer no ha estat un camí fàcil per a la comissió. Ha calgut trobar l’engranatge i la força per anar obrint camí entre tots els implicats, concretant, harmonitzant i facilitant que l’equip directiu de l’escola pogués actuar davant les administracions: el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament.La Vitxeta (102)

En un treball comunitari hi ha una riquesa d’aportacions i també és més difícil concretar-ne els mil detalls que van sorgint. Ha calgut temps per trobar punts d’unió educatius, conceptuals, culturals, organitzatius, tècnics, etc. Eren conscients de la importància d’aconseguir implicar tota la comunitat educativa. Aquest va ser l’objectiu que els va ajudar a avançar, tenint en compte que entre els seus membres hi havia les administracions responsables amb les que ha calgut clarificar els temes legals, de l’homologació d’alguns dels materials i del seu manteniment.

La seva experiència ens ha ajudat i aportat molts matisos en els que volem posar-hi l’accent positiu. No ha estat fàcil i han fet un treball de formiga sense tirar la tovallola. El seu projecte ha iniciat un pas endavant per fer visible una manera de fer: escoltant, mirant, implicant a totes i tots, compartint sabers, assaigs, errors, fins arribar a un consens per desenvolupar el projecte que ha anat més enllà de la transformació dels espais exteriors. El podeu llegir clicant aquí

La Vitxeta (144)El treball realitzat per La Vitxeta es mou pel pati ha començat a fer-se visible a l’espai exterior de l’escola quan l’equip humà s’ha mobilitzat en les dues jornades de treball en les que el projecte ha començat a donar llum i esperances. Un projecte que estem convençuts que incideix en la qualitat de les propostes, potenciant el joc, els aprenentatges i les relacions positives entre tota la comunitat educativa.

Comencen a veure la llum després de l’esforç de quasi dos anys. Dos anys treballant amb constància, trobant mecanismes i elaborant justificacions pedagògiques coherents amb el seu projecte educatiu que estan ajudant a obrir portes a moltes altres escoles públiques que també estan en el mateix procés.

Cliqueu aquí per accedir a la seva pàgina

Imatges de la primera jornada de treball:

Vídeo de la primera jornada:

SEGONA JORNADA DE TREBALL: Pas a pas creix el verd, i creixen els escenaris – Què hem plantat?

Nosaltres no hi vam poder anar. Vam poder seguir fil per randa tot el que van fer. Pensem que aquesta segona jornada ha estat molt important perquè hi ha hagut moltes aportacions sobre la vegetació escollida, amb la participació de professionals de l’Ajuntament, de pares jardiners i pagesos.

Mirar les seves pàgines i el seu contingut ens pot ajudar a anar transformant els nostres espais exteriors.

“Aquest diumenge 8 de maig hem organitzat la Segona Jornada “La Vitxeta es mou pel pati”, on després de la darrera jornada del 10 d’abril a la Primera Jornada La Vitxeta es mou pel pati, hem dut a terme la plantació d’arbres i arbusts i plantes.

Quins són els objectius? (extret del Projecte La Vitxeta es mou pel pati)

  • Creació d’ombra, i de vegetació que pugui actuar com a paravent, així com espais d’intimitat.
  • Redistribució dels espais amb un disseny acurat, introduint vegetació variada que afavoreixi entorns harmònics, benestants i amables, que siguin acollidors de les necessitats dels infants i respectin els seus ritmes i temps.
  • Desenvolupament d’un pla educatiu de pati que permeti enriquir i diversificar l’ús quotidià de l’espai exterior com a part de les activitats diàries i d’aprenentatge observant i experimentant en l’espai més immediat, tot vinculant l’infant amb el medi i fomentant una major consciència en vers aquest.”

Què hem plantat?

El primer treball de selecció d’arbres:

arbres

Imatges de la segona jornada:

Vídeo de la segona jornada:
video-2a-jornada


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.