Un lloc agradable. Estèticament bell i pràctic. Llum natural preveient el clima de cada zona. Utilització de materials naturals. Colors neutres. Mobiliari senzill i funcional evitant estructures massa complicades per poder conviure grans i petits.
El subsòl s’ha de planificar acuradament preveient el drenatge, el desguàs i la qualitat de les terres per al seu cultiu posterior. El drenatge i desguàs d’un espai exterior és bàsic i important per tal d’evitar l’estancament de l’aigua i les humitats. Pensar com recollir l’aigua de la pluja pel rec del jardí.
Així mateix, s’han de preveure els punts d’aigua pel rec, per la zona de jocs, per les necessitats fisiològiques d’infants i adults. Als edificis urbans que conviuen amb veïnatge, garatges i superfícies encimentades han de tenir la possibilitat de pensar en la plantació d’arbres, creació de desnivells, sorreres, cabanes, etc. Podem pensar en paviments i estructures que ens ajudin a fer possible que no haguem d’utilitzar la duresa del paviment encimentat i el cautxú.
L’orientació espacial, el drenatge, la preparació de substrats, parterres i la plantació d’arbres i enfiladisses; la planificació dels llocs on situar jardineres, pèrgoles, taules i altres mobiliaris fixos adequats, són requisits a tenir en compte abans de la construcció o quan es vol millorar l’espai de què la majoria d’escoles disposen.
La planificació de l’espai hauria de preveure zones diferenciades, delimitacions amb plantes, còdols, parterres de fusta, herba tapissera, lloses o ciment, que convidin els infants a distribuir-se per totes elles segons els seus interessos i possibilitats. Zones que conviden a fer un cert tipus d’activitat i provoquen que els infants organitzin el seu joc en petit grup. Sorrals, camins, dunes, desnivells, amagatalls, espais per al cultiu,… fonts on beure o rentar-se les mans, espais per experimentar amb l’aigua, per fer pastetes, per gatejar, per grimpar, per escoltar, per fer teatre, per anar en bicicleta… Tobogans fets amb un desnivell. Gronxadors fets amb cistelles de goma…
També va bé pensar i disposar de taules i cadires que poden ser utilitzades en diferents ocasions. Una taula amb cadires altes proporciona a l’adult un espai on poder observar i fer còmodament breus anotacions i descripcions que ajuden a fer el seguiment de l’evolució del joc dels infants en aquest espai. Per altra banda, l’infant sabrà en tot moment on pot trobar-lo.
A l’exterior, bancs, seients, taules o wàters permetran que les famílies també puguin gaudir d’aquest espai i l’utilitzin, dins i fora de l’horari escolar.
Estructures, paviments amb materials respectuosos amb el medi, sostenibles i polivalents. Estructures que faran possible que l’espai exterior pugui ser planificat en diferents ambients per organitzar propostes d’aprenentatge de caràcter físic, natural i social.
Article: “Organitzar i viure l’espai exterior de l’escola”
Articulo Organizar y vivir los espacios exteriores de la escuela “http://www.elsafareig.org/safareigesp/jardiner/eljardi.htm
Aticle de Paloma Arenós al diari ARA: L’entorn educatiu, clau en l’aprenentatge