L’espai exterior és una de les cartes de presentació d’un centre

Un lloc agradable. Estèticament bell i pràctic. Llum natural preveient el clima de cada zona. Utilització de materials naturals. Colors neutres. Mobiliari senzill i funcional evitant estructures massa complicades per poder conviure grans i petits.
El subsòl s’ha de planificar acuradament preveient el drenatge, el desguàs i la qualitat de les terres per al seu cultiu posterior. El drenatge i desguàs d’un espai exterior és bàsic i important per tal d’evitar l’estancament de l’aigua i les humitats. Pensar com recollir l’aigua de la pluja pel rec del jardí.

Colònia Güell comissió (16)

Així mateix, s’han de preveure els punts d’aigua pel rec, per la zona de jocs, per les necessitats fisiològiques d’infants i adults. Als edificis urbans que conviuen amb veïnatge, garatges i superfícies encimentades han de tenir la possibilitat de pensar en la plantació d’arbres, creació de desnivells, sorreres, cabanes, etc. Podem pensar en paviments i estructures que ens ajudin a fer possible que no haguem d’utilitzar la duresa del paviment encimentat i el cautxú.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASANYO DIGITAL CAMERAL’orientació espacial, el drenatge, la preparació de substrats, parterres i la plantació d’arbres i enfiladisses; la planificació dels llocs on situar jardineres, pèrgoles, taules i altres mobiliaris fixos  adequats, són requisits a tenir en compte  abans de la construcció o quan es vol millorar l’espai de què la majoria d’escoles disposen.

La planificació de l’espai hauria de preveure zones diferenciades, delimitacions amb plantes, còdols, parterres de fusta, herba tapissera, lloses o ciment, que convidin els infants a  distribuir-se per totes elles segons els seus interessos i possibilitats. Zones que conviden a fer un cert tipus d’activitat i provoquen  que els infants organitzin el seu joc en petit grup. Sorrals, camins, dunes, desnivells, amagatalls, espais per al cultiu,… fonts on beure o rentar-se les mans, espais per experimentar amb l’aigua, per fer pastetes, per gatejar, per grimpar, per escoltar, per fer teatre, per anar en bicicleta… Tobogans fets amb un desnivell. Gronxadors fets amb cistelles de goma…

Belluguets curs tardor 2015 (8)Roure gros (10)

També va bé pensar i disposar de taules i cadires que poden ser utilitzades en diferents ocasions. Una taula amb cadires altes proporciona a l’adult un espai on poder observar i fer còmodament  breus anotacions i descripcions que ajuden a fer el seguiment de l’evolució del joc dels infants en aquest espai. Per altra banda, l’infant sabrà en tot moment on pot trobar-lo.

A l’exterior, bancs, seients, taules o wàters permetran que les famílies també puguin gaudir d’aquest espai i l’utilitzin, dins i fora de l’horari escolar.
Pla vinyes 2015 reparacio reg (23) E La Vila Palamos (11) arbres MontfloritEstructures, paviments amb materials respectuosos amb el medi, sostenibles i polivalents. Estructures que faran possible que l’espai exterior pugui ser planificat en diferents ambients per organitzar propostes d’aprenentatge de caràcter físic, natural i social.

Article: “Organitzar i viure l’espai exterior de l’escola”

Articulo Organizar y vivir los espacios exteriores de la escuela “http://www.elsafareig.org/safareigesp/jardiner/eljardi.htm

Exemple d’un acompanyament des de la distància a l’escola infantil municipal San Fulgencio d’Alacant.

Aticle de Paloma Arenós al diari ARA: L’entorn educatiu, clau en l’aprenentatge


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.