Preparar projectes

Reunión en la Escuela Infantil Municipal Tabalets de Valls

Sovint un dels reptes que cal abordar en la transformació d’un espai exterior és la redacció d’un projecte. Pot ser una eina important per trobar la complicitat amb les famílies, amb les administracions, per demanar suport econòmic, per presentar-se a premis, per fer divulgació, etc.

Tenir escrits els projectes permet anar fent el seu seguiment, presentar-los als mestres i famílies nouvinguts a la comunitat educativa. També poder anar fent la seva avaluació i deixar constància dels canvis que es van produint, en definitiva, per anar-los traient del calaix de tant en tant i mantenir ben viu el seu desenvolupament.

UNES REFLEXIONS PER ENFILAR EL PROJECTE

  • El concepte educatiu, l’organització del temps, dels materials, de les propostes que volem oferir en l’espai exterior ens ajuda a fer un disseny compromès amb una pedagogia respectuosa.
  • Amb la complicitat de la comunitat educativa avancem en trobar resposta per dissenyar espais amb criteris d’economia, senzillesa, confort, funcionalitat, sostenibilitat, estètica… Criteris coherents amb un plantejament pedagògic.
  • Dissenyar l’espai en zones diferenciades, delimitacions, plantes, sorrals, camins, desnivells, terres…
  • Pensar, construir, habitar escoltant els infants.
  • Amb coneixements i actituds positives i compartides podem fer possibles canvis en els espais a l’aire lliure de les escoles, els parcs urbans, espais comunitaris, esplais… on la natura ofereix oportunitats.

En la nostra tasca d’acompanyament a diferents escoles, institucions o estudiants, hem pogut participar en l’elaboració de bastants. A continuació us en facilitem alguns que també podeu trobar penjats a internet o que ens han fet arribar i compartim:

Escola pública Josep Maria Ciurana de Sant Boi de Llobregat

El curs 2015-16 preparen el seu Projecte Participatiu per poder-lo compartir amb la comunitat educativa de l’escola i presentar-lo a l’Ajuntament, conjuntament amb l’Associació de Veïns del barri, per demanar la seva implicació. L’Ajuntament accepta la proposta i a partir d’això la comissió de treball EmPATItza’t elabora el Desenvolupament del Projecte Participatiu de Transformació del Pati on es concreten els sectors implicats, els objectius i les actuacions més immediates a fer.

Projecte participatiu de l’escola pública JM Ciurana de Sant Boi de Llobregat

Desenvolupament del Projecte participatiu de Transformació del pati de l’escola JM Ciurana

——————————————————————————————————————————

Escola pública Barnola d’Avinyó

El curs 2016-17 han iniciat el procés de transformació dels seus patis que han organitzat en diferents fases. Han fet formació i visites a moltes escoles del seu entorn i d’alguns pobles o ciutats de Catalunya. Han recollit molta informació de la comunitat educativa. Estan participant en el projecte Hack the school de la Fundació Bofill.

Projecte de l’escola Barnola d’Avinyó. Bloc de l’escola
——————————————————————————————————————————

Escola pública La Vitxeta de Reus

A meitat del curs 2013-14, a l’escola pública La Vitxeta de Reus, es constitueix un grup de treball integrat per mestres, pares i mares per crear les bases del present projecte de pati i incorporar-lo, posteriorment, al PEC de l’escola. Aquest Projecte contempla diferents espais que ofereixin diverses possibilitats, però amb la idea que a banda d’estar pensats i projectats, també incloguin una part d’allò incert que tenen els espais naturals.

PROJECTE PATI_La Vitxeta de Reus
——————————————————————————————————————————

Escola pública La Vila de Palamós

Ja fa uns quants anys, el Cicle d’Educació Infantil d’aquesta escola, va apostar per un canvi en la metodologia d’ensenyament-aprenentatge amb els alumnes.
Després de formació i assessorament adequat, van adaptar a la seva realitat una metodologia de treball basada en els Ambients d’Aprenentatge (sense deixar de banda els projectes i els racons).

Escola pública La Vila de Palamós
——————————————————————————————————————————

Escola pública Els Pinetons de Ripollet
El projecte El Pati de l’escola és un document inclòs al Projecte Educatiu de l’escola pública Pinetons, ubicada a Ripollet, municipi del Vallès Occidental i construïda el 2007. Està elaborat per la comunitat educativa del centre: equip de mestres, infants, pares i mares i tots aquells agents externs que han volgut participar-hi:

Projecte Espais exteriors Els Pinetons
——————————————————————————————————————————

Escola Pla de les Vinyes de Santa Coloma de Cervelló

A l’escola pública Pla de les Vinyes de Santa Coloma de Cervelló, per tal de millorar els patis de l’escola han dut a terme un Projecte de Millora dels Espais Exteriors, si voleu fer-li una ullada el teniu a continuació:

Projecte Escola Pla de les Vinyes Sta Coloma Cervello
——————————————————————————————————————————

Escuela pública Trabenco de Madrid

Mariano García, pare de l’escola pública Trabenco de Leganés (Madrid), com a estudiant de grau de magisteri, també va presentar com a treball de final de grau el projecte “La integración del patio como espacio educativo” i en una de les visites a l’escola ens el va facilitar per poder-lo compartir:

Proyecto escuela pública Trabenco (Leganés-Madrid)
——————————————————————————————————————————

Treball de Grau de Georgina Martín

Georgina Martín, una estudiant, ja mestra, amb la que vam col·laborar en el seu treball de final de grau i que ens va manifestar l’interès de donar-lo a conèixer a les escoles per si els podia ajudar en la transformació dels seus espais exteriors:

Treball final grau Georgina Martin (1)

Treball final grau Georgina Martin (2)
——————————————————————————————————————————

Treball de Susana Vaquero

Una altra estudiant que, com l’anterior, vol compartir el seu treball. És un treball d’un caire més curricular i que està en una primera fase de plantejament. Actualment està treballant en l’aprofundiment del seu projecte de fi de grau centrat en la sorrera:

Projecte transformació Susana Vaquero


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.