Com són els sorrals. Per a què s’utilitzen? Perquè els tapem?

Gairebé tots els patis de les escoles disposen d’un sorral. La seva estructura respon a un estereotip de sorrals quadrats, delimitats amb fusta o amb una vorera de ciment. Sovint a l’entorn del sorral hi ha la mateixa sorra que es troba dins d’aquest espai.

Si busquem informació sobre els sorrals podrem comprovar que la concepció majoritària és com a espai per entretenir als mes petits. Els models més freqüents són caixes tancades i protegides amb una lona . Es contempla el sorral com un espai on els infants haurien d’estar asseguts amb pales i galledes fent flams.

Però quins jocs poden fer en aquest sorral?
Omplen i buiden galledes, però aviat en infants de tres a sis anys hi fan altres jocs d’una forma natural. Volen i inventen jocs cooperatius de carretejar, traslladar, fer rius, carreteres… Però la seva tendència és treure la sorra del perímetre marcat i els adults responsables tenen molts problemes reprimint aquest joc espontani i creatiu que acaba produint situacions conflictives.

Com podrem fer el seu manteniment? Cada any caldrà reposar sorra, rastrejar, ventilar…. S’haurà de controlar que els nens i nenes no treguin la sorra del sorral. És fàcil imaginar l’acció de cada dia tapar el sorral amb una lona blava per protegir-lo dels excrements dels gats. Un treball feixuc per a les persones que l’han de realitzar. Al treure la lona desprès d’unes vacances, la flaire rància d’humitat és difícil d’oblidar. El sol, amb la seva acció, haurà protegit i desinfectat tota la sorra de fora i haurem tapat un sorral evitant el seu sanejament i afavorint l’aparició d’alguns bolets, microorganismes, herbes blanques, mancades del sol, etc.

Orientacions per a una bona preparació d’un sorral

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s