Com són els sorrals. Per a què s’utilitzen? Perquè els tapem?

Gairebé tots els patis de les escoles disposen d’un sorral. La seva estructura respon a un estereotip de sorrals quadrats, delimitats amb fusta o amb una vorera de ciment. Sovint a l’entorn del sorral hi ha la mateixa sorra que es troba dins d’aquest espai.

Si busquem informació sobre els sorrals podrem comprovar que la concepció majoritària és com a espai per entretenir als mes petits. Els models més freqüents són caixes tancades i protegides amb una lona . Es contempla el sorral com un espai on els infants haurien d’estar asseguts amb pales i galledes fent flams.

Però quins jocs poden fer en aquest sorral?
Omplen i buiden galledes, però aviat en infants de tres a sis anys hi fan altres jocs d’una forma natural. Volen i inventen jocs cooperatius de carretejar, traslladar, fer rius, carreteres… Però la seva tendència és treure la sorra del perímetre marcat i els adults responsables tenen molts problemes reprimint aquest joc espontani i creatiu que acaba produint situacions conflictives.

Com podrem fer el seu manteniment? Cada any caldrà reposar sorra, rastrejar, ventilar…. S’haurà de controlar que els nens i nenes no treguin la sorra del sorral. És fàcil imaginar l’acció de cada dia tapar el sorral amb una lona blava per protegir-lo dels excrements dels gats. Un treball feixuc per a les persones que l’han de realitzar. Al treure la lona desprès d’unes vacances, la flaire rància d’humitat és difícil d’oblidar. El sol, amb la seva acció, haurà protegit i desinfectat tota la sorra de fora i haurem tapat un sorral evitant el seu sanejament i afavorint l’aparició d’alguns bolets, microorganismes, herbes blanques, mancades del sol, etc.

Per saber més sobre la sorra, podeu consultar en aquest mateix bloc AMB QUINA SORRA OMPLIM EL SORRAL?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.