Dels dies 1 al 3 de desembre de 2016 a Bressanone, un poble del nord d’Itàlia situat a la regió del Tirol-Sud, es va celebrar el Congrés Internacional EDUCACIÓ, TERRA I NATURA, organitzat per la Universitat Lliure de Bolzano , Facultat d’Educació de Bressanone, i el grup Zeroseiup.
La sessió inaugural va dedicar un espai a la presentació d’experiències internacionals on, al costat d’Àustria i Dinamarca, vam participar presentant una ponència sobre la nostra tasca d’acompanyament a les comunitats educatives amb el títol “Educació i comunitat”.
Cliqueu si voleu llegir el seu contingut:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Durant la segona jornada es van presentar prop de vint experiències en forma de tallers i seminaris per donar veu a aquells que estan experimentant una autèntica relació amb la terra i la natura intentant fer una educació que tingui en compte la relació entre el dins i el fora amb la natura com a protagonista. Entre ells es va fer el taller “Fascinació i contradicció en ambients naturals” portat per Núria Déu, de l’escola bressol municipal Els Belluguets de Palafrugell i Montse Company, de l’escola pública la Vila de Palamós.
El tercer i darrer dia, en sessió plenària, es van presentar diverses conferències i comunicacions posant en relleu els vincles entre l’educació, la terra i la naturalesa des dels àmbits de la investigació i la formació. Podeu consultar el programa clicant aquí.
Hi va assistir un públic ampli: educadors, mestres, professorat universitari, però també tot el personal que acull als nens petits i els adolescents en els centres educatius, des de les escoles de bosc, granges educatives, vivers agrícoles, granges, oasis i reserves naturals fins als monitoratge, restauradors sensibles a les qüestions de la família, de la naturalesa i de la infantesa.
L’objectiu ha estat promoure xarxes entre diferents països europeus per introduir noves eines i estratègies educatives per incrementar les persones que treballen en els nens la consciència de ser subjectes d’un ecosistema, promovent un comportament respectuós amb el medi ambient i al mateix temps ajudant a aconseguir el benestar, la competència i l’autonomia.
Agraïm l’hospitalitat de les persones de l’organització i la bona acollida que vam tenir per part de les que hi van assistir i compartir les seves experiències.
També volem manifestar un agraïment especial a totes les escoles amb les que hem compartit els processos i que van aparèixer a les imatges que vam presentar al congrés:
Escola pública Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló
Els infants de l’escola pública Can Coll al nostre espai natural de Torrelles de Llobregat
Escola pública de Mura
Escola bressol municipal Xiquets i xiquetes de Valls
Escola bressol municipal Els Tabalets de Valls
Escola pública Pla de les Vinyes de Santa Coloma de Cervelló
Proyecto “Un cole una ilusión” de Almudévar (Huesca)
Escola pública Santa Anna de Premià de Dalt
Escola bressol municipal Els Belluguets de Palafrugell
Escola pública La Pedra Dreta de Sant Sadurní de l’Heura
Escola pública La Vitxeta de Reus
Escola pública Agrupació Sant Jordi de Fonollosa
Escola pública Anxaneta de Valls
Escola pública Barkeno de Barcelona
Escola pública Bonavista de Castellar del Vallès
Escola pública El Sol i la Lluna de Castellar del Vallès
Escola pública Barnola d’Avinyó
Escola pública La Sínia de Molins de Rei
Escola pública Trabenco de Leganés (Madrid)
Escuela pública Mont-Roig de Balaguer
Escola bressol municipal Horta Vermella de Vic
Escola bressol municipal JM Céspedes de Sant Adrià del Besòs
Escola bressol municipal El Pi del Soldat de Sant Pol de Mar
Escola bressol municipal Cavall Fort de Sant Cugat
Escola pública Gabriel Castellà d’Igualada
Escola bressol municipal Petits Pescallunes de Sant Feliu de Pallerols
Escola pública El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer
Escola pública Can Coll de Torrelles de Llobregat
Escola pública La Vila de Palamós
Amb elles i amb les moltes altres amb les que estem treballant podrem compartir el retorn de les experiències que hem viscut, amb les muntanyes de Bressanone com aixopluc d’una manera de pensar i de viure.