Escoles que anem seguint i que podeu contactar

Presentem un conjunt d’escoles bressol, infantil i primària, de les que anem seguint el seu procés de transformació dels espais exteriors. Ho fan cadascuna de formes i amb ritmes diferents, però en totes hi ha la consideració d’aquests espais com a espais educatius i la recerca d’un entorn de benestar, salut i aprenentatge a partir de les necessitats i dels interessos dels infants.

Hi hem posat els enllaços als seus espais a Internet per a que si alguna persona està interessada en conèixer més detalls sobre el seu procés de transformació us hi pugueu posar en contacte.

La Vitxeta (144)Escola pública d’infantil i primària La Vitxeta de Reus
Hi vam anar per primera vegada el mes d’octubre de 2014. Estan organitzats en una comissió i tenen un projecte d’espais exteriors amb el nom LA VITXETA ES MOU PEL PATI. Han treballat força a nivell de comunitat educativa, en especial amb el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament per tal d’aconseguir fer realitat el seu projecte.

Web de l’escola: http://lavitxeta.net/
Enllaç directe al projecte LA VITXETA ES MOU PEL PATI: https://elnousafareig.files.wordpress.com/2015/11/projecte-pati_la-vitxeta.pdf

Els infantss del cicle mitjà de l'escola pública Mont-roig de Balaguer planten les moreres al pati de l'escola. El primer repte per tenir ombra.

Escola pública d’infantil i primària Mont-Roig de Balaguer
Ens vam conèixer en un curs de la 50 escola d’estiu de Rosa Sensat el juliol de 2015 i a principis de 2016, encara dins les vacances de Nadal/Reis, vam fer la primera trobada amb la comissió mixta de famílies, infants i mestres. A finals del curs 2015-16 van iniciar la transformació del pati creant un escenari, una gran muntanyeta amb arbres i camins, i eixamplant les zones enjardinades de l’escola.

Web de l’escola: http://www.escolamontroig.cat/
Bloc del projecte: http://ideemelnostrepati.blogspot.com.es /
Enllaç directe al projecte: http://es.calameo.com/books/004842693a6db713abf6d

Colonia Gúell (4)Escola pública d’infantil i primària Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló
Durant la primavera de 2013 ens conviden a visitar l’escola i ens manifesten la intenció de transformar els seus grans espais exteriors. Iniciem el treball amb la comissió mixta famílies i mestres en que la que comença a prendre forma el seu projecte: EL PATI QUE VOLEM. Després de tres anys d’intens treball el projecte ha fet transformacions importants i continua ben viu.
Web de l’escola: http://agora.xtec.cat/ceipcoloniaguell/
Bloc del projecte: https://elpatiquevolem.wordpress.com/

Almudevar 2015 (92)Colegio Público Santos Samper de Almudévar (Huesca)
El desembre de 2015 ens conviden a passar uns dies amb ells i coneixem la gent de la comissió, famílies, mestres i algunes persones de l’Ajuntament. Després d’un procés molt actiu de preparació elaborant el projecte i buscant finançament, aquest estiu de 2016 han començat la transformació amb la implicació de tota la comunitat educativa.

Espai a Facebook “Un cole una ilusión”: https://www.facebook.com/uncoleunailusion/
Bloc del projecte: http://uncoleunailusionnuestropatio.blogspot.com.es/

Escola pública La Vila Palamos (8)Escola pública d’infantil i primària La Vila de Palamós
A finals del curs 2014-15 transformen un petit bosquet de pins en un jardí. El jardiner ho fa seguint les indicacions dels mestres i pares responsables i aprofitant l’experiència prèvia d’haver treballat al jardí de l’Escola Bressol Municipal Els Belluguets de Palafrugell. El curs 2016-17 es plantegen iniciar la transformació del pati de primària.

Web de l’escola: http://agora.xtec.cat/escolalavilapalamos/intranet/
Espai del projecte: https://sites.google.com/site/patisdelescola/

pla de les vinyesEscola pública d’infantil i primària Pla de les Vinyes de Santa Coloma de Cervelló
El curs 2012-13 es crea la comissió de l’hort. L’Ajuntament instal•la l’estructura i materials necessaris i es posa en marxa. El projecte d’espais exteriors es va consolidant i aviat implica també l’AMPA. S’elabora el projecte de transformació i, progressivament es van fent actuacions per part de tots els membres de la comunitat educativa. El març de 2014 es construeix un gran sorral finançat per l’escola, l’AMPA i l’Ajuntament.
Web de l’escola: http://agora.xtec.cat/ceippladelesvinyes/
Espai del projecte: Pla de les Vinyes: https://sites.google.com/a/xtec.cat/escola-pla-de-les-vinyes/home/projecte-de-millora-dels-espais-exteriors /

Col-legi d'educació Infantil i Primària Els Agols (95)Escola Pública d’infantil i primària Els Agols de Montferrer i Castellbó (Lleida)
L’abril de 2015 ens convida a visitar-la. Visitem el seu hort de cultiu ecològic i hi passem tot dia convivint amb els infants durant les estones de pati. Per la tarda fem una trobada amb mestres i famílies on ens presenten les seves idees per a la transformació del pati a partir de les aportacions dels infants. Fem un debat per tal d’enriquir l’elaboració del seu projecte de transformació. El maig de 2016 fan la primera jornada d’arranjament del pati de l’escola.

Web de l’escola: http://blocs.xtec.cat/escolaelsagols/
Espai del pati: http://blocs.xtec.cat/escolaelsagols/category/pati/

Podem crear zones en petites elevacions? Podrien fer un recorregut amb arbrat?

Escola pública Castell de Farners de Santa Coloma de Farners (Girona)
El 2010, any de la seva creació, visitem l’escola acompanyats del jardiner Joan Bordas. Ens mostren les primeres actuacions a l’exterior. L’hort escolar, el pati d’infantil i grans espais coberts amb sauló susceptibles de ser transformats en espais naturals. Llavors ja prometia moltes possibilitats i durant aquests anys estan portant a terme el projecte “Natura al pati de l’escola Castell de Farners”.

Web de l’escola: https://sites.google.com/site/escolacastelldefarners/
Espai del projecte. https://sites.google.com/site/naturaalpati/

Ampliació de l'espài exterior i transformació del jardí

Escola Bressol Municipal Els Belluguets de Palafrugell (Baix Empordà) gestionada per Suara Cooperativa.
Creada l’any 2004, vam tenir ocasió d’acompanyar de bon principi el procés de transformació del seu pati. Durant tots aquests anys l’han anat modificant en funció del seu projecte i de les seves possibilitats. Fa uns anys l’Ajuntament els va eixamplar l’espai enderrocant un dels murs i afegint-hi un espai públic vehí.
A Facebook: Escola Bressol Municipal Els Belluguets

Tabalets novembre 2014 (33)Escola bressol municipal Els Tabalets de Valls
Oberta l’any 2005 ens va demanar la formació a través del Centre de Recursos i des de llavors van iniciar el plantejament de l’espai exterior com a espai educatiu. Han pogut experimentar diferents propostes amb la participació de les famílies. Estem seguint el seu procés fins a l’actualitat.
Hi podeu contactar telefònicament: 977 60 60 01 o a l’adreça electrònica: 3010785@xtec.cat.

Un nou concepte de sorral. Observació maig de 2015

Escola municipal Xiquets i Xiquetes de Valls
Es va obrir el 2011 i està gestionada per la mateixa entitat que Els Tabalets. Per aquest motiu es va organitzar amb una part de la plantilla de mestres de Tabalets amb la que comparteix el mateix projecte educatiu. També disposen d’un espai exterior de qualitat i compten amb la participació de les famílies. També estem seguint el seu procés des de la seva creació.
Hi podeu contactar telefònicament: 977 60 87 83 o a l’adreça electrònica: 43012587@xtec.cat

petit-montgriEscola bressol municipal El Petit Montgrí de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) gestionada per Suara Cooperativa.
Està ubicada a les afores de Torroella, a prop del Montgrí. Han transformat l’espai exterior amb la complicitat de la comunitat educativa i d’un bon jardiner. Amb l’ornitòleg Jordi Sargatal estan intentant gestionar la presència dels ocells que habiten a prop de l’escola.

A Facebook: Escola bressol municipal El Petit Montgrí

Les Preses Inauguracio (15)

Llar d’infants municipal El Rajolet de Les Preses (La Garrotxa)
Situada en La Garrotxa, un entorn natural privilegiat, aquesta llar a aconseguit la implicació i aposta del municipi a partir d’un projecte de transformació del pati molt treballat i preparat. Ha recuperat un entorn en sintonia amb el medi natural on es troba.

A Facebook:  https://www.facebook.com/llardinfants.lespreses/
Bloc de l’escola http://blocs.xtec.cat/llinfantslespreses/

La bellesa de la vegetació

Escola bressol municipal Josep Miquel Céspedes de Sant Adrià del Besòs
Seguim aquesta escola des de fa temps. Després d’uns anys de funcionament, van procedir a la transformació del seu pati invertint-hi els estalvis que van realitzar durant molt temps. Quan els mestres saben el que volen, troben la complicitat amb tots els professionals.

Bloc del Consell de Céspedes: https://consellcespedes.wordpress.com/

pescallunes

Llar d’infants municipal Petits Pescallunes de Sant Feliu de Pallerols
Tenen un interessant projecte sobre la organització dels espais interiors i exteriors i des de fa temps estan experimentant amb diverses propostes pensant amb els infants i integrades en el seu entorn natural a la Garrotxa.

Bloc de l’escola:  http://blocs.xtec.cat/pescallunes/

 

patufet-guissonaLlar d’Infants Municipal Patufet de Guissona
Han transformat l’espai exterior amb la col·laboració de l’Arnau Bujons, un jove arquitecte bioconstructor promotor de “La casa de palla”. L’Ajuntament ha apostat pel projecte facilitant els mitjans per a fer-ho possible.
Bloc de l’escola: http://llarpatufetguissona.blogspot.com.es/
A Facebook: https://www.facebook.com/patufetdeguissona

 

horta vermellaEscoles bressol municipals de Vic
A partir d’una reunió que vam fer amb les tres escoles, van iniciar els seus processos de transformació de forma bastant paral·lela. L’avi Pere, de l’escola Horta Vermella, has estat una gran ajuda per a les tres. Cada escola en particular a aplicat el seu projecte. L’Ajuntament ha assumit tot el manteniment de jardineria.
Web col·lectiva: http://www.ebmvic.cat/
Horta vermella:
https://hortavermella.wordpress.com/category/projecte-jardi/
Caputxins:  https://ampacaputxins.wordpress.com/
Serra Sanferm: http://ampaserrasanferm.blogspot.com.es/

CONTINUARÀ….


Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.