Escola Pública Josep Maria Ciurana

La comunitat educativa defineix el seu projecte
“És un projecte de la Comunitat educativa en la que tothom està disposat a tenir una implicació tan activa com sigui necessària per a dur-lo a terme, ja que som conscients que els destinataris són els nens, els nostres fills, els alumnes, els fills dels nostres veïns que seran el futur del desenvolupament social del barri”

El dijous 25 de febrer de 2016, convocats per la comissió del pati, vam fer la primera visita a aquesta escola de Sant Boi de Llobregat. Ens van rebre tres persones de l’associació de pares i la directora de l’escola que ens van acompanyar durant tot el matí observant l’activitat dels infants durant l’esbarjo i descobrint tots els racons dels seus espais exteriors i algunes aules d’educació infantil.

Ens va entusiasmar el seu elaborat projecte fent èmfasi  en les  intencions i valors construïts des de la convivència la cooperació i el creixement en el coneixement de les necessitat de la comunitat educativa. Ens va entusiasmar l’obertura de l’escola cap a nosaltres per poder observar i expressar en veu alta  les sensacions que anàvem rebent. També ens va entusiasmar l’atenta escolta amb la complicitat de mirades encreuades i de petites expressions de les famílies, mestres, conserge i alguns infants que ens van anar acompanyant en diferents moments.

Per situar-nos, mostrem  unes paraules del seu projecte:

“Conviure, cooperar, aprendre

PROJECTE PARTICIPATIU DE TRANSFORMACIÓ DEL PATI DE L’ESCOLA PÚBLICA JOSEP MARIA CIURANA DE SANT BOI DE LLOBREGAT

El projecte és una demanda que neix de la Comunitat Educativa. Des de fa un temps ha sorgit un interès en remodelar el pati de l’Escola. Una comissió formada per famílies, membres de l’Escola i AMPA ha estat encarregat de fer-ho realitat. És un projecte de la Comunitat educativa en la que tothom està disposat a tenir una implicació tan activa com sigui necessària per a dur-lo a terme, ja que som conscients que els destinataris són els nens, els nostres fills, els alumnes, els fills dels nostres veïns que seran el futur del desenvolupament social del barri.

Volem donar al pati el valor que té: és indubtablement un espai educatiu, que actualment està poc aprofitat, ja que no permet desenvolupar tot el seu potencial per tal que els nens i nenes aprofitin l’espai com a lloc d’educació, creixement de la sociabilitat, convivència, curiositat i creativitat. Confiem que la consecució del projecte permetrà al professorat programar activitats i implantar noves metodologies de treball. Tot plegat podrà oferir noves possibilitats quant a:
– Les relacions: Treball en equip, joc col•lectiu, joc simbòlic…
– Sensacions i percepcions: Medi més agradable i adequat a l’entorn natura, colors, textures…
– Educació ambiental: Sensibilitat, observació…
– Psicomotricitat: desnivells, control de riscos…”

L’espai exterior com una continuïtat del que es viu i passa a l’interior amb les peculiaritats i característiques que els diferencien en molts aspectes. L’espai exterior com un  jardí-bosc, entès com espai viu i actiu, espais naturals que convidin a fer-hi vida, on es fan visibles experiències que creen lligams i que fan possible obertura de mirades.

Una mirada, un passeig pels espais connectant amb  els objectius del seu projecte:

OBJECTIUS GENERALS
A) Potenciar les possibilitats educatives, pedagògiques i de lleure.
B) Remoure la desconnexió entre el disseny i usos del pati i el projecte curricular de l’Escola
C) Adequar el pati a les necessitats de joc, experimentació, manipulació, observació, moviment… Aconseguir crear un ambient apte per continuar els aprenentatges.
D) Fomentar la participació de la Comunitat educativa com a eina per a la coeducació. Implicar també els veïns del barri per connectar-lo amb l’Escola.
F) Fomentar la consciència del barri respecte els conceptes de sostenibilitat, reutilització de materials i respecte a la natura.

Per saber més del seu projecte cliqueu aquí

Versión en castellano

Vídeo “Millorem la nostra escola”:

Articular un espai exterior: un procés col·lectiu

Des del debat reflexiu i l’acompanyament de molts professionals, anem aprenent a organitzar els espais dels patis de les escoles responent a unes necessitats que van des de problemes estructurals a canvis profunds que van més enllà del temps d’esbarjo. Crear ambients a l’exterior, per a una educació més global, experimental, vivencial,  grups heterogenis, horaris flexibles, ens fan sortir de l’àrea de confort, i es fa necessari buscar diferents estratègies per poder articular l’espai exterior en un procés de participació. Hem de trobar fórmules per poder actuar amb la complicitat dels diferents membres de la comunitat educativa.

La nostra visita aporta algunes reflexions que poden ajudar a iniciar el disseny global. Pensar i aturar-se en:

Comencem a definir els espais. Quins reptes cal abordar?

Podem començar a definir els espais a partir d’uns criteris?
Criteris de funcionalitat, sostenibilitat, estètica, senzillesa, confort.
Què en sabem per dissenyar l’espai amb zones diferenciades, delimitacions, plantes, sorrals, camins, desnivells, terres… Compartint sabers amb la comunitat educativa en l’elaboració d’un disseny.

Per fer-ho possible, què en sabem  sobre:

Pavimentació, vegetació, sol-ombra, propostes de jocs, sorreres, desnivells, altres zones de descans, lectura, teatre, hort…. Selecció de plantes pensant en el medi on ens trobem, escollint espècies adaptades al clima .Conèixer el que no volem, cautxú, plàstic, colors estridents.

Coordinar les diferents propostes, subsòl, zones delimitades, vegetació, mobiliari, bancs, seients, taules, wc… Consultar diferents professionals, jardiners, arquitectes, fusters, tècnics de medi ambient per resoldre problemes estructurals. Definir els paviments per a la convivència interior, exterior i l’entorn.

Paviment per a la plantació sostenible, erosió, desnivells…
Paviments de diferents textures per a jocs de moviment, de repòs, de silenci… (distribuïdors de propostes)
Paviments renovables amb coherència als jocs que s’han d’anar modificant.

Coneixement normatiu, sabem el que no volem que passi. Coneixement per a la correcta instal·lació de les propostes.
El subsól:  Com és? Com enriquir-lo?

Podem pensar plataformes i altres propostes com escenaris de representació i vivències multi-funcionals? A quin lloc d’aquest espai?

Ha estat una primera trobada en la que passejant i observant hem anat comentant i pensant propostes que poden obrir camins de transformació per donar resposta a les inquietuds del seu projecte.

 

 

 

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.