L’espai exterior de l’escola

Oferir el contacte directe amb la natura, organitzant i vivint els espais exteriors és possible. Per què és tan important oferir espais a l’aire lliure? Per què cal oferir espais on els nens i les nenes puguin organitzar el seu propi joc? Com s’educa en llibertat, en contacte amb la natura? Jugar a l’exterior, per què és important?

La nostra aportació girarà al voltant del procés de transformació del pati en jardí de l’escola. La importància de les propostes en contacte amb la natura i els canvis d’actitud que fan possible la transformació de l’espai exterior i el seu entorn.

Compartirem diferents experiències que ens fan canviar el concepte de “pati esbarjo” per plantejar-nos el “pati contacte amb la natura”. A partir de diferents projectes, presentarem la filosofia, els valors i recursos que l’espai exterior planteja. Pati o jardí? Què volem que passi? Com planifiquem els diferents nuclis de vida?

espai-exterior

Projectes que ens permetran veure propostes i recursos com a equipament bàsic de l’espai exterior. Diferents tipus de vegetació: arbrat, enfiladisses, plantes de flor, parterres, sorrals, l’hort, cabanes, dunes, etc. Distribució dels espais: camins, places, zones de descans, de joc amb aigua, etc. Mobiliari exterior: papereres, bancs, taules, estructures, etc. La creativitat en l’adaptació de propostes.

Pretenem reflexionar sobre aquests processos ja que hem pogut constatar que és possible la transformació dels nostres “patis” en realitats on la natura és la base de les propostes. Presentarem experiències de persones i equips implicats perquè, pas a pas, puguem anar construint un projecte de jardí actiu a l’escola.

La integració de la natura i dels seus elements en el procés educatiu només és possible a partir de la seva formulació en un projecte en complicitat amb la comunitat educativa. Perquè aquesta intenció es transformi en realitat s’ha de convertir en accions concretes que produeixin canvis.

Una de les accions que posa en relleu el valor del medi natural i social a les escoles és la transformació dels seus espais exteriors. Les seves interaccions amb diferents col•lectius: famílies, centres mediambientals i altres organitzacions afins són un motor per a la formació i per al canvi.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.