Ulls que mostren l’escola rural de Mura

Mura és un petit poblet del Bages rodejat de natura i de bones vibracions. És una de les principals portes d’entrada del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Un dels seus tresors més grans és la seva escola. Una petita escola unitària, Escola Vall de Nèspola, que forma part de la ZER del Moianès-Ponent.

Espais competents 

L’espai és el seu aliat? Són les propostes i els elements que hi disposen? Ofereixen als infants diferents possibilitats de joc, descoberta? És pensat en tots els detalls per respondre les necessitats de convivència en diferents edats  que hi conviuen. La riquesa de propostes, la seva distribució ofereixen oportunitats d’escollir i decidir.

L’ambient és amable, tranquil, agradable, amb moltes oportunitats d’intercanvi i diàleg. El valor que embolcalla aquest ambient és el respecte per l’infant. El respecte per aquest infant actiu i competent.

Tots els detalls per donar resposta a la salut física, psíquica…

Arribem a les 10 del matí d’un dia d’octubre de 2014. Els més grans surten al camp de futbol del poble. Altres comencen a preparar-se la fruita, altres estan organitzant-se per sortir al camp amb els més grans. És un fluir de coses que van passant enllaçant converses. Es troben per fer una dansa. És com una aturada de mig matí, de retrobament amb el grup. Han fet treballs en petits grups convivint petits i grans, acompanyats dels mestres distribuïts estratègicament per  conèixer els seus processos sense gaires intervencions.

Poden dormir, menjar, jugar, fer activitats col·lectives…

Per la tarda hem pogut observar com estan d’implicats per actuar al teatre del poble. Coneixen el seu territori i l’estimen. La sala de psicomotricitat, de dansa estan en altres instalacions que utilitzen col·lectivament amb el poble. El bosc està allà mateix. Sistemàticament, un dia a la setmana hi fan vida.

Ens han convidat a repensar l’espai “el pati” que és tot de ciment i dur, amb una estructura de plàstic que trenca tota l’harmonia de l’entorn. El joc preferit dels infants és enfilar-se en el mur que es troba darrere del pati, una situació de possible perill que cal evitar. El seu entorn fora del tancat de l’escola és tan ric i educatiu… que ens fa volar la imaginació. No hi ha pressa, deixem passar un temps de reflexió…

Els deixem un parell de dibuixos per inspirar algunes solucions i, sense pressa, ens tornarem a retrobar.

Tot l’espai de l’escola i el seu entorn és un privilegi que hem de cuidar i potenciar.

Observacions realitzades a l’escola rural de Mura

Si voleu conèixer la comunitat educativa del poble de mura cliqueu aquí


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.