Un petit balanç de la feina que anem fent

Els darrers anys hem estat convidats a visitar i acompanyar escoles bressol, escoles d’educació infantil i primària, públiques, concertades, cooperatives, privades. Més de cent cinquanta, de ciutats i pobles de molts indrets. Hem participat en tallers, seminaris, escoles d’estiu, xerrades… Hem acollit a casa molts estudiants escoltant els seus projectes. Ens han demanat opinió col•lectius que estan projectant la utilització d’espais públics. Mantenim contactes virtualment amb persones i institucions amb el mateix objectiu de trobar noves possibilitats per fer possible espais, més verds, més sans, més amables, més útils.

Tots coincidim i ens plantegem reptes per fer possible dels espais exteriors uns espais de vida.

Som molts els que sabem que això és possible, i fent, estem aprenent la complexitat que representa el procés de fer un disseny senzill, sostenible, amable… Partim de la creença que l’espai exterior de l’escola convenientment articulat ofereix possibilitats de joc i aprenentatge de gran valor educatiu. L’espai a l’aire lliure pot esdevenir un entorn de qualitat per als infants i els adults aportant el contacte amb la natura i el món social. Pensar planificar espais d’intimitat, moviment, relax, de conversa, de jocs i experiències on el temps dels infants és respectat. Observació i experimentació en un clima tranquil de relació i socialització. Pensem en un espai que respiri natura.

Amb tot això estem veient diferents formes de plantejar el procés de transformació. Formes d’abordar la participació de la comunitat educativa, de conduir lideratges o d’obtenir recursos. Formes d’interpretar l’ús educatiu dels espais exteriors en la seva bellesa, en el seu benestar, en les propostes que acullen, que distribueixen zones interactives. Entre molts professionals, arquitectes, jardiners, fusters, artistes… trobem formes de transformar-los en la creació de propostes concretes i avui ja disposem de molts espais inspiradors. Escoles amigues que es obren les portes i ens donen elements per motivar-nos en un procés que és possible.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.