Passejant pels nostres entorns naturals observem com creix la vegetació de forma espontània, amb poc manteniment, adaptada al medi natural i a la seva climatologia. Ens preguntem: per què la majoria dels espais exteriors de l’escola estan erms? La bellesa, la col•locació del mobiliari i dels materials, l’ús que se’n fa.
Aquesta mirada ens fa investigar per poder gestionar els espais exteriors fent que la vegetació i altres elements naturals siguin propostes possibles i de gestió cooperada amb la comunitat educativa. El pati de l’escola és una finestra oberta que deixa entreveure, imaginar la vida d’aquell espai.
Com fer un plantejament educatiu dels espais exteriors? Sentim la necessitat de transformar l’espai exterior en un medi verd. Un jardí, com un lloc privilegiat per oferir un entorn ric de propostes. Zones diferenciades que, com a l’espai interior, permeten desenvolupar propostes diversificades. Una nova manera de fer us d’aquest espai allunyada de ser utilitzat solament com esbarjo.
Espais que suggereixin. Ordenats, amb creativitat. Provocadors per trobar respostes i necessitats de moviment, d’esports, de repòs, de silenci… Espais per llegir, fer teatre, per esculpir peces de fusta, de fang, per pintar… Espais per a la curiositat, la investigació, la intimitat, per a la tranquil•litat. Provocadors per trobar respostes i necessitats de moviment, d’esports, de repòs, de silenci…
Espais pensats per donar autonomia, responsabilitat, per escollir lliurement el que volen fer, com ho volen fer i quin temps necessitaran.
Espais per a les interrelacions de diferents edats, amb adults i altres persones que conviuen en l’espai i en el temps.
Un desig de canvi per fer del joc una eina per impulsar el desenvolupament, acollint els cent llenguatges dels infants, promovent la resolució de problemes, afavorint la gestió de riscos, fomentant el desenvolupament emocional, social, físic, creatiu i intel•lectual i les habilitats d’aprenentatge.